„Jafa” nije štetna

Bez autora
Mar 29 2011

„Jafa” keks je bezbedan. Dodatnim analizama, sprovedenim u Italiji po narudžbini „Merkatora”, slovenačkog uvoznika popularnog srpskog proizvoda, nisu otkrivene nedozvoljene količine benzofenona u biskvitu. Serija „jafe”, koja je pre mesec dana, prema preporuci Instituta za bezbednost zdravlja Slovenije, povučena iz prodaje – nije bila opasna. Ni nova količina proizvoda, takođe podvrgnuta testiranju, nije sadržala štetne materije. U „Merkatoru” kažu da je slovenački institut uradio samo analizu ambalaže i „vrednost benzofenona u proizvodu je tada određena sa ocenom rizika”. U Italiji nije urađena superanaliza već prva analiza keksa. Poslati su uzorci tri serije proizvoda na ispitivanje. Ispostavilo se da uzorak koji je bio povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljene granice...

„Jafa” nije štetna„Jafa” keks je bezbedan. Dodatnim analizama, sprovedenim u Italiji po narudžbini „Merkatora”, slovenačkog uvoznika popularnog srpskog proizvoda, nisu otkrivene nedozvoljene količine benzofenona u biskvitu.

Ovu vest objavio je ljubljanski „Dnevnik”, priznajući da serija „jafe”, koja je pre mesec dana, prema preporuci Instituta za bezbednost zdravlja Slovenije, povučena iz prodaje – nije bila opasna. Ni nova količina proizvoda, takođe podvrgnuta testiranju, nije sadržala štetne materije.

U „Merkatoru” kažu da je slovenački institut uradio samo analizu ambalaže i „vrednost benzofenona u proizvodu je tada određena sa ocenom rizika”. U Italiji nije urađena superanaliza, kako ističu, već prva analiza keksa.

„Poslali smo uzorke tri serije proizvoda na ispitivanje. Ispostavilo se da uzorak koji je bio povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljene granice. Dok je u drugim uzorcima, sa rokom isporuke posle 26. februara ove godine, benzofenon bio ispod granice određivanja” – navedeno je u jučerašnjem „Merkatorovom” objašnjenju.

Na to što su analize u Sloveniji ukazivale da je „jafa” neispravna, dok su analize u Italiji dokazale suprotno, u ovoj kompaniji kažu:

– Rezultat koji je na osnovu ocene rizika odredio Institut za bezbednost zdravlja Slovenije bazira se na pretpostavci da u proizvodu migrira sto odsto benzofenona. Dok je rezultat iz Italije dobijen na osnovu verifikovane hemijske analize na prisutnost benzofenona u proizvodu.

U „Merkatoru” naglašavaju da je analiza ovog biskvita, odnosno njegove ambalaže sprovedena u okviru redovnog godišnjeg plana kontrole Zdravstvenog inspektorata Republike Slovenije, odbacujući tako spekulacije da je možda neko naručio analize koje su pokazale da je „jafa” keks navodno štetan po zdravlje.

Odgovor na pitanje šta će „Merkator” dalje preduzeti juče nismo dobili u ovoj kompaniji.

Obrt u slovenačkoj javnosti nastao je deset dana pošto je fabrika „Jafa” iz Crvenke povukla sve svoje proizvode, pakovane u kartonsku ambalažu, sa tržišta Slovenije i Hrvatske. U međuvremenu su kutije za koje je slovenački institut rekao da sadrže štetne materije koje mogu prodreti u keks poslate u laboratorije u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Planirali su da tek po dobijanju rezultata analiza „jafa” keks i ostale svoje proizvode ponovo vrate na rafove slovenačkih i hrvatskih prodavnica.

Ovakvoj odluci je prethodilo povlačenje „jafa” keksa iz slovenačkih prodavnica po nalogu Državnog zdravstvenog inspektorata Slovenije. Jelena Jurić, direktorka operacija u „Jafi”, nedavno je objašnjavala da su se povećane vrednosti tih supstanci odnosile isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže i da nisu mogle da ugroze sam proizvod, jer je keks pakovan u celofan, a potom u kutiju. Ona je tada isticala da su svi nalazi pokazivali potpunu ispravnost ambalaže i usklađenost sa zakonskom regulativom u Srbiji, zemljama regiona i Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik